Strona główna      Biki

Wielkość: średni
Rasa: w typie chow chow
Numer: 290516/115/246046
Rok urodzenia: ok. 2007r.
Cel: kochający i wyrozumiały opiekun
Dodatkowe informacje o Bikim: Biki to starszy pies w typie rasy chow- chow, charakterystycznym znakiem dla tej rasy jest fioletowy język. Biki trafił do schroniska bardzo zaniedbany, jego sierść była w koszmarnym stanie- jeden wielki filc. Został podstrzyżony przez wolontariuszy, wyczesany, co sprawiło, że stał się pięknym psem. W najbliższym czasie dzięki Pani Anecie U. (zasponsorowała zabieg) czeka chłopaka wizyta profesjonalnego groomera, zostanie "wygolony", co mu ulży podczas upałów, teraz okropnie się męczy. Biki kompletnie nie potrafi się odnaleźć w schroniskowej rzeczywistości, jest przestaszony, zrezygnowany, przez tyle lat miał dom, opiekuna a teraz gdy najbardziej potrzebuje człowieka wylądował w schroniskowej budzie
Podczas spacerów grzecznie chodzi na smyczy, niestety ma uraz tylnej łapki- utyka, po adopcji potrzebna jest wizyta u weterynarza, żeby prześwietlić łapę. Nie zaobserwowaliśmy żadnych objawów agresji w stosunku do innych psów,nie znamy reakcji na koty. Biki jest nowym lokatorem schroniska (od 29.05.2016) więc będziemy na bieżąco obserwować jego zachowanie i reakcje. Lubi towarzystwo ludzi, chętnie pozwala się głaskać, nie miał żadnych problemów z pielęgnacją- spokojnie znosił wyczesywanie a jak widać na zdjęciach, sporo tego było i długo trwało. Biki sprawia wrażenie bardzo smutnego, ewidentnie tęskni za poprzednim opiekunem, za człowiekiem który potraktował go jak zużytą zabawkę i wyrzucił jak śmiecia na ostatnie lata życia  Po spacerze nie chce wrócił do boksu, patrzy na wolontariusza maślanymi, przerażonymi oczami i w ten sposób błaga o pomoc. Dlatego apel do Państwa- prosimy o dom dla Bikiego, będzie idealnym członkiem rodziny, on nie przeżyje zimy w schronisku!!!

01.07.2016

Biki pojechał do domu tymczasowego do Piaseczna .

11.07.2017
      Biki odszedł za Tęczowy Most .
     Niestety nowotwór wygrał , ale dzięki poświęceniu pani Wioletty Biki przeżył swój ostatni rok godnie w towarzystwie Szamana i Tosi .